Plastiek allergie….

In de nasleep van de klimaatbetogingen krijgen we allemaal het verwijt dat we teveel plastiek verbruiken. En ja als we eerlijk zijn is dat ook het geval. Maar…. is er wel voor elke toepassing een alternatief?
Paprika’s die per drie verpakt worden (ge weet wel de rode, de groene en de gele) kunnen elk apart verkocht worden (met of zonder papieren zak). De plastieken oor stokjes kunnen vervangen worden door metalen of houten stokjes al dan niet van bamboe. Alhoewel vroeger waren er al houten oor stokjes maar dezelfde groene jongens hebben ervoor gezorgd dat dit moest veranderen voor dat zelfde milieu. Er zouden teveel bomen moeten voor gekapt worden. Terwijl ik vind dat dit gemakkelijk opgelost wordt door de verplichting om voor elke boom die geveld wordt 1 of zelfs 2 bomen in de plaats moet komen.
Brood wordt al dikwijls in een papierenzak verkocht. Steek je dat brood met de papierenzak in de diepvriezer dan komt dit er uitgedroogd uit. In tegenstelling tot de plastiek zak.
We horen en zien allemaal de verhalen over de tonnen plastiek in de oceanen. En gelukkig zijn er mensen die er iets aan willen doen. Zoals het project “the ocean cleanup” onder leiding van Boyan Slat die een plastiek vanger gemaakt hebben en er goede resultaten mee haalt. Alleen denk ik dat de oorzaak daarmee niet aangepakt is. Een vakantie eiland in de caribische zee produceert zoals overal ter wereld afval waaronder plastiek. Dit afval zal nooit op dat zelfde idyllische eiland gestort worden maar eerder een aantal zeemijlen verder op een minder mooi eiland gestort worden. Als er dan een orkaan door dat gebied trekt …. Wat zou er dan met dat afval gebeuren?
We hebben een blauwe zak waarin de PMD in moet. En met de blauwe plus zak mag er zelfs plastiekfolie in. Maar die is nog niet overal beschikbaar. Vroeger toen de voorloper van de blauwe zak , de groene zak, er was mocht daar alle plastiek in. Het was toen toch niet zo slecht. Alles komt blijkbaar terug.
Als we eens beginnen met alle afval in vuilnis bakken te doen in plaats van het gewoon op de grond te gooien, dan zijn we al op de goede weg denk ik. Op voorwaarde natuurlijk dat dit naar een afvalverwerkingsinstallatie gaat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *