Festivals…

Het festival seizoen is al weer een tijdje bezig. En de meesten mogen niet klagen over het aantal bezoekers of het weer.
In het nieuws horen we de laatste tijd wel dat er verschillende festivals die gecanceld zijn. Nu is het wel zo dat ik nog nooit over deze festivals gehoord had. Blijkt dus dat ze voor de eerste of tweede keer georganiseerd werden. En het moet al onmiddellijk groots met verschillende podia en tenten. Een oud gezegde zegt dat ge eerst moet leren gaan voordat ge begint met lopen. Begin eens met 1 optreden te organiseren en na een paar jaar een paar groepen op 1 avond. Waarna ge er een dag van kunt maken en daarna er eventueel een 2de dag aan kunt toevoegen. Het voordeel van zo te werken is dat ge met een klein budget kunt beginnen en als alles goed gaat en er wat winst gemaakt wordt, ge deze winst terug kunt investeren in de volgende editie. Een tweede voordeel is dat er een natuurlijk leer proces ontstaat. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
Nu ben ik ook al naar een paar festivals gegaan en heb een paar mooie optredens gezien. Een paar zeer verrassende en ja ook een paar teleurstellende. Eén van de verrassende optredens was dat van Greta Van Fleet op Rock Werchter. Ik had er, eerlijk gezegd, nog nooit van gehoord en waarschijnlijk heeft dit ook meegespeeld in mijn beoordeling. Met andere woorden, als er geen verwachting is kan het alleen maar beter worden.
Onlangs hoorde ik op de radio een wielerjournalist zeggen dit is de nieuwe Merckx en eigenlijk mogen we zo niet denken. Er zijn geen 2 dezelfde mensen op deze wereld. En nu hoor ik u al denken “en tweelingen dan”. Maar zelfs tweelingen zijn niet hetzelfde. Ze kunnen wel op elkaar lijken maar het karakter is nooit hetzelfde. Waarom haal ik dit aan? Wel na Rock Werchter hoorde ik een Stubru dj zeggen dat als ze Led Zeppelin muziek wou, ze wel naar de echt Led Zeppelin met Robert Plant zou luisteren of naar hun concert zou gaan. En niet naar een led Zeppelin look-a-like gelijk Greta Van Fleet wou kijken/luisteren.
En dan hebt ge nog van die bands met een reputatie van een geweldig live band te zijn. En die het dan niet kunnen of willen waar maken. Bon Jovi was teleurstellend. Ja ze hebben hun hits gebracht maar ik heb al andere optredens meegemaakt waar meer swoeng in zat. Als een artiest die zich goed voelt en zich amuseert op het podium zal het publiek dit altijd opmerken door een zeer mooi concert mee te maken.
Zo heb ik onlangs een concert mee gemaakt in Gelsenkirchen in de Schalke 04 arena. Na 2 uur en 45 minuten, toen de reguliere set list was afgewerkt, er applaus klonk voor het schitterend optreden, klonken er zangkoren vanuit het publiek. Niet een of ander liedje van de artiest in kwestie maar iets wat we allemaal kennen zelfs als we het in een andere taal horen. Het liedje in kwestie was: oh wat is dat mooi, oh wat was dat mooi, zoiets mooi hebben we al lang niet meer gehoord. En dat klinkt dan uit +-50000 kelen , een puur kippenvel moment. De artiest vond dit blijkbaar ook en heeft dan maar een goede 20 minuten extra gespeeld.
Zo vindt er op de grote festivals gelijk Rock Werchter op de laatste avond na het laatste optreden op het hoofdpodium een afsluitend vuurwerk plaats.
Zo ook dit jaar op Rock Werchter. Allen was dit een “knal vrij” vuurwerk om de dieren in de omgeving te sparen. Alleen snap ik dit niet echt. Eerst gaat ge 4 dagen lang luide muziek laten weerklinken om dan een “stil” vuurwerk af te steken. Ik vraag me af of we niet te empathisch ten opzichte van dieren zijn. Laat ons eerlijk zijn hoe dikwijls steken we per jaar vuurwerk af? 2 à 3 keer per jaar? Bij nieuwjaar en op de jaarlijkse kermis in de meeste steden/dorpen en als er een festival plaats vindt. Kunnen we dan niet de dieren “voorbereiden” op deze knallen door de achtergrond geluiden stilletjes op te drijven, eventueel met muziek.
Maar ja het zal wel aan mij liggen zekers.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *