Ethiek…..

Deze week zijn we nog maar eens geconfronteerd met walgelijke journalistiek. Laat me dit even verduidelijken. Het gaat om de foto die de wereld rond gaat over een man en zijn dochtertje/zoontje van ongeveer 2 jaar die verdronken zijn bij hun vlucht naar Amerika.
De journalist of fotograaf die deze beelden gemaakt heeft toont weinig of geen respect voor de 2 slachtoffers en hun familie. En ik stel me de vraag hebben de doden geen recht op bescherming van privacy?

Dit is geen alleen staand geval. We herinneren ons allemaal de verdronken peuter Alan. Maar er zijn ook andere gevallen waar op het eerste gezicht niks verkeerd mee is. En toch…. Hoe zit het bijvoorbeeld met verslaggeving van de aanslag in Manchester op het concert van Ariana Grande waarbij verschillende doden gevallen zijn. Zo ook het jongste slachtoffer, 8 jaar, die met haar moeder en zus die aanwezig waren op het concert. De moeder lag een week in coma maar de ganse wereld wist wie het slachtoffer was, hoe oud en waar ze woonden. En dan is het zeker raar dat ik denk, dit is fout heel fout. Eén van de eerste mensen die zou moeten weten, nog voor het wereldwijd bekend geraakt, is in mijn ogen toch de vader en moeder.
Moet dit dan verzwegen worden? Nee, natuurlijk niet. Maar iets in de aard van dat het jongste slachtoffer 8 jaar was zonder naam of enige andere extra informatie is een goede poging om aan te geven dat het een drama is.

We hebben het allemaal over de bescherming van onze privacy als we op sociale media zitten. Terwijl we daar alles open en bloot zelf op posten. En als we het dus over de bescherming hebben we eigenlijk zeggen dat we tegen ons zelf moeten beschermd worden. Want als we eerlijk zijn en 2 keer nadenken voor we iets op deze sociale media zetten zouden we niet beschermd moeten worden. Vroeger voor sociale media zei men ook niet tegen iedereen dat men dit of dat gegeten had, liet men ook niet aan iedereen foto’s zien die op een wild feestje gemaakt waren.
Deze week is ook bekend geraakt dat mensen die aan het filmen geweest zijn en dit op sociale media gezet hebben bezoek gekregen van de politie met een boete. En ik kan het die mensen die het gefilmd hebben niet verwijten want er was zoiets als “alle apen, apen andere apen na”.

Maar ja, het zal wel aan mij liggen zeker of toch niet?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *