Pensioen …

De pensioenleeftijd is onder Michel 1 op getrokken van 65 naar 67 jaar. Met vele acties van de vakbonden tot gevolg. Het vroeger brugpensioen heet nu SWT en zou strenger moeten worden. Dit alles omdat het anders niet meer betaalbaar zou zijn.
Ik ben van mening dat de leeftijd van ondergeschikt belang moet zijn. Immers iemand die tot zijn 30ste studeert heeft op zijn 67ste maar 37 jaar gewerkt (lees bijgedragen ). En ja die man/vrouw heeft waarschijnlijk ook meer verdiend en bijgevolg ook meer bijgedragen dan dezelfde persoon die 37 jaar gewerkt heeft en van zijn 18de jaar van school gegaan heeft. Maar de persoon die tot zijn 30ste gestudeerd heeft, heeft ook meer pensioen omdat hij meer verdient op jaarbasis.
Het zou volgens mij eerlijker zijn dat men 42 jaar moet gewerkt hebben om op pensioen te kunnen gaan. Als ge op uw 18 jaar gaat werken en ook effectief 42 jaar gewerkt hebt (werkloosheid telt niet mee) kunt ge dus op 60 jaar op pensioen. En op uw 30ste beginnen met werken wil zeggen dat ge op uw 72ste op pensioen kunt.
En nu hoor ik u al zeggen dat gaat niet tot uw 72ste werken. Bedenk dan wel dat mensen die verder studeren meestal geen zwaar fysiek werk moeten doen.
Als ge nu de pech hebt om uw werk te verliezen en een tijdje werkloos te zijn, dan kan de minimum leeftijd om op pensioen te kunnen gaan nog altijd worden vast gesteld op 47 jaar na het afstuderen.
Mijn gedacht is dat ze een beetje veel paniek voetbal hebben gespeeld na de vele reorganisaties en bedrijfssluitingen. Met de brugpensioenen telkens op jongere leeftijd toe te kennen heeft men dit uit het oog verloren dat het onhoudbaar is om het pensioenstelsel betaalbaar te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *