Gekronkel…

We zijn nu een paar maanden na de verkiezingen en hebben nog altijd geen federale of vlaamse regering. De koning heeft 2 informateurs aangesteld en deze zijn al een paar keer hun vorderingen gaan bespreken met de koning die hun aanstelling dan verlengd heeft. Het rare is dat niemand deze mannen aan het werk ziet, niet dat ze niet aan het werken zijn achter de schermen.
Ze hebben al een paar keer geprobeerd de grootste partijen uit beide landshelften rond de tafel te krijgen om tot een verstandhouding te komen.
Maar dit lukt blijkbaar alleen als er ook andere partijen als buffer bij zijn. De politieke partijen zijn nog altijd in verkiezingsmode, dit keer om een nieuwe voorzitter. Ondertussen worden de parlementsleden wel al elke maand mooi uit betaald omdat ze verkozen zijn en gaan zetelen. Ook de partijen blijven geld krijgen voor hun werking te financieren.
Zou het niet beter zijn om zowel de parlementsleden als de partijen geen geld meer te geven zolang er geen regering is. Als een soort drukkingsmiddel om het wat vooruit te laten gaan.
Voor de verkiezingen hadden de partijen het altijd zo mooi over dat de kiezer beslist. De verkiezingen hebben beslist. Nu weet ik wel dat er verschillende partijen niet content zijn over de behaalde resultaten. De zeepbel waar ze in zaten is uiteen gespat en ze begrijpen het niet waarom ze in het verliezende kamp zitten. De politiek is al langer de feeling met het volk kwijt. En het juk van het cordon sanitair weegt zwaar op elke regeringsvorming. Ik vraag mij eigenlijk af of dit nog democratisch is. Als gij een kleine 12 procent, 11.95 om precies te zijn dat zijn 810000 mensen, van de hele Belgische kiesgerechtige mensen blijven negeren. Als deze partij niet democratisch is waarom mogen ze dan wel aan de verkiezingen deelnemen? Geef ze een kans om mee te regeren en zijn ze echt niet bekwaam om mee te regeren zullen ze bij de volgende verkiezingen gewoon door het ijs zakken. En het probleem cordon sanitair lost zijn eigen op. Ik denk echter dat er bij de traditionele partijen de schrik erin zit dat ze het wel goed werk zullen leveren. In andere landen waar de extreme partijen wel in het bestuur zijn opgenomen zijn deze partijen nadien afgestraft en bijna helemaal verdwenen.
De partijen zouden ondertussen toch moeten weten dat alles in hun programma niet kan gerealiseerd worden wegens compromissen met andere partijen om een regering te vormen. Het verleden zou een leidraad moeten zijn om het heden beter te moeten maken. We hebben allemaal geleerd om te leren van onze fouten. En ik weet dat juist dat moeilijk is, toegeven dat ge fout zijt en daardoor tegen de stroming in moet roeien om dingen te kunnen veranderen.
Eigenlijk is het telkens een politieker iets zegt, niet echt luisteren naar wat hij zegt maar wat hij niet zegt. Als ze dus zeggen ” de kiezer beslist ” denk er dan maar bij ” maar wij doen toch ons goesting daarna.”
Maar ja dit is mijn mening maar en wie ben ik…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *